FC REFERENDUM - KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBAL BOND

Beste KNVB,

Uit een groot aantal nieuwsberichten heb ik vernomen dat op korte termijn de functie Hoofdtrainer/Coach Nederlands voetbalelftal (mannen) vacant komt. Middels deze brief zou ik dan ook direct mijn sollicitatie naar die functie in willen dienen. Ik weet dat het nog vroeg in de sollicitatieprocedure is, maar ik moet nog één en ander zien te regelen voor ik aan de functie kan beginnen. Namelijk het volgende.

De uitdrukking “Nederland heeft 16 miljoen bondscoaches” wordt nogal vaak ingezet in de voetballerij, wanneer een trainer of coach onder vuur ligt. Nu is dat niet alleen feitelijk incorrect, want recent onderzoek heeft aangetoond dat nog geen 50% van de Nederlanders interesse heeft in voetbal, maar het wordt óók nog eens onterecht gezien als een last. Mijn voorstel is om van die last een deugd te maken.

We kunnen al die meningen en ideeën juist in gaan zetten om tot betere resultaten te komen. Daarbij gebruikmakend van de Wijsheid van de massa. Die theorie gaat grofweg als volgt: er zitten een x-aantal knikkers in een pot. Hoe meer mensen een schatting doen van het aantal knikkers, hoe dichter het gemiddelde van die schattingen bij het werkelijke aantal knikkers komt. Vaak wordt hierbij zelfs de individuele kenner verslagen (tenzij die kenner een savant blijkt te zijn, maar daar zullen we een Dick Advocaat, Danny Blind of Louis van Gaal maar niet mee vergelijken, hoe krankzinnig hun karakters ook).

Dat moet ook in de voetballerij toepasbaar zijn. We laten die 8 miljoen coaches de nationale selectie samenstellen. Met zijn allen maken zij tenslotte een zéér correcte schatting welke voetballers er goed genoeg zijn voor een uitnodiging. Vervolgens kiezen ze een spelsysteem en een opstelling, waarmee we het duel aangaan. Tijdens de wedstrijd kan er gestemd worden wie er rijp is voor een wissel. En dat allemaal via een handige app op je telefoon en tablet of desnoods via sms.

Ik kan dat systeem in een paar maanden voor jullie bouwen. Ik kan vervolgens die data uitlezen (zien jullie Dickie dat al doen?) en tot op de minuut nauwkeurig toepassen in de wedstrijd. Geen speler die nog kan klagen over de keuzes van de coach. En bovendien zijn zelfs die irritante confrontaties met Bert Maalderink verleden tijd. Het volk heeft namelijk zo besloten.

Dus kies je voor een vertrouwde naam in de hoop dat het een Rain Man is of vertrouw je op de cumulatieve voetbalkennis van het land. Het lijkt mij een simpele keuze.

Met vriendelijke groeten,

Ray Verènda

p.s. Enig puntje van aandacht dan nog. Mochten we tegen Rusland spelen, is het handiger om ouderwets een individu de keuzes te laten maken. Want we weten ondertussen allemaal hoe het er uit gaat zien als zij zich met een stemming gaan bemoeien.