EEN EERLIJK BEELD - NPO ZAPPELIN

Beste NPO Zappelin,

Er staat geen vacature uit. Dat weet ik. Maar we moeten toch even praten over jullie programmering. Want ik heb de afgelopen drie weken kritisch gekeken naar wat er op NPO Zappelin uitgezonden wordt…en dat laat nog wat te wensen over. To say the least.

Jullie programma’s schetsen namelijk geen eerlijk beeld van de werkelijkheid. En dat terwijl de Publieke Omroep de kerntaak heeft om haar kijkers te informeren. Met een blocnote in de hand ben ik voor de tv gaan zitten en ik kom tot 327 gevallen van onrealistische of foutieve weerspiegelingen en 53 twijfelgevallen. Dat vind ik een hoop.

Zo ging ik eens goed zitten voor Inui, een programma over het leven van het volk dat vroeger bekend stond als de eskimo’s. We hebben het nu over het noorden van Canada. En wat schetste mijn verbazing? Naast ijsberen, rendieren en walvissen komt er ook geregeld een pinguïn voorbij zeilen. Een pinguïn! Weet u waar die thuis horen? Letterlijk aan de andere kant van de wereld!

Bob de Bouwer heb ik in één dag een reuzenrad in elkaar zien zetten. Niet alleen is dat voor een zelfstandige zonder personeel als hij onmogelijk om in 24 uur voor elkaar te krijgen, maar heeft u enig idee hoeveel vergunningen er alleen al voor het bouwen van zo’n ding nodig zijn? En ik heb geen ambtenaar gezien!

En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen, maar ik geloof dat mijn punt duidelijk is. Er komt een moment dat ik Het Gesprek met mijn toekomstige kinderen moet gaan voeren. Dat ik moet gaan zeggen dat wat ze op televisie en internet zien niet zoals de werkelijkheid is. Dat ze niets van jullie smerige programma’s moeten leren. Dat dieren in het echte leven niet kunnen praten. Laat staan trams besturen. Dat ze trots moeten zijn op hun lichaam en geen Barbapapa-figuur na moeten streven. Jullie begrijpen dat ik geen zin heb in dat gesprek. Misschien is tekenfilm-voorlichting op de basisschool een goed idee.

Vandaar mijn schrijven. Ik solliciteer met deze brief naar de functie van programmeur, of inkoper, of hoe het dan ook heet. Want het wereldbeeld van de volgende generatie wordt op dit moment kapot gemaakt.

Met vriendelijke groeten,

Dirk de Jonghe-Kijker